Європейські кріобанки довіряють лікування своїх клієнтів Гемафонду

26 травня 2021

Літак приземлився вчасно, незважаючи на дощ, і стомлений чоловік нарешті з полегшенням видихнув. На його руках спала семирічна донька Марія. Переліт був дуже важкий, адже вибив дитину з аутизмом зі звичного ритму життя і спричинив напади агресії. Нарешті контроль залишився позаду, і ось вже чоловік з цікавістю дивився на незнайоме місто через вікно автомобіля. Виглянуло сонце, квітучі абрикоси і вишні прикрашали Київ, тривога і напруження відступили. Поряд з батьком відсторонено сиділа Марія, перебуваючи у власному світі, крихку рівновагу якого було так легко зруйнувати. Думки батька знов повернулися до надії на одужання.

Довгоочікувана дитина народилася у листопаді 2014 року в Белграді абсолютно здоровою. В медичному центрі, де обстежувалася вагітна жінка, лікар наполегливо рекомендував зберегти стовбурові клітини після народження дитини. У Сербії не було власного банку пуповинної крові, тому матеріал на зберігання відправили до відомого кріобанку Віта-34 у Німеччині. Через декілька років також була зібрана і збережена пуповинна кров молодшого брата Марії.

Те, що з донькою щось не так, батьки зрозуміли з плином часу. Реабілітація і стандартне лікування не приносили результату. У 2020 році лікар, який допоміг зібрати пуповинну кров, активно долучився до пошуку клініки, де можна було би застосувати стовбурові клітини дівчинки. Виявилося, що лікування аутизму пуповинною кров’ю  в Німеччині й у Сербії поки недоступне; у цілому, в Європі ця методика щойно починає розвиватися і знайти клініку, що візьме на себе весь процес від транспортування до застосування, важко. У відомому Університеті Дюка в США була черга на кілька років вперед та й вартість лікування була значна для родини. Саме в США сербському лікарю порекомендували звернутися до ГЕМАФОНДу за допомогою.

Німецький біобанк Віта-34 надав ГЕМАФОНДу розгорнуту інформацію за обома депозитами, що зберігала родина. На жаль, стовбурових клітин з пуповинної крові Марії було недостатньо для повноцінної первинної терапії. Було вирішено використовувати депозит молодшого брату, а власний матеріал застосувати у майбутньому для закріплення ефекту. Типування показало, що діти сумісні між собою і депозит брата можна використати для Марії; український і німецький біобанки почали процедуру транспортування.

Матеріал оперативно було доставлено в Україну в рідкому азоті, незважаючи на пандемію, і спеціалісти ГЕМАФОНДу виготовили препарат для застосування та організували лікування у Києві. Біологам ГЕМАФОНДу потрібно було вирішити не одну проблему, адже пуповинна кров прийшла з іншого біобанку і була збережена за старою методикою, як цільна кров. Необхідно було правильно розморозити стовбурові клітини і не лише відмити їх, а й прибрати з препарату еритроцити. Після обробки аналіз довів, що життєздатність клітин була збережена, а препарат став безпечним для введення.

Минув місяць після лікування. Марія перенесла процедуру без побічних ефектів. І хоча лікар попередив, що перші результати рідко можна спостерігати раніше, ніж через 3-6 місяців, батьки і психолог зазначають позитивну динаміку: дівчинку стало легше зацікавити іграми і навчанням, вона почала бавитися іграшками молодшого брата та частіше реагувати на своє ім’я.

Звичайно, пуповинна кров, як і інші ліки, працює індивідуально, але батьки і спеціалісти обох біобанків з оптимізмом очікують на результат у Марії та в інших маленьких пацієнтів.  

Історія ще одного пацієнта в матеріалі про мандрівку світом донорського депозиту

За 16 років існування Сімейний банк пуповинної крові ГЕМАФОНД накопичив досвід у сфері переробки біоматеріалу, виготовлення клітинних препаратів і організації транспортування і лікування для своїх клієнтів та клієнтів інших українських банків в Україні й за її межами. Одночасно, компанія постійно розвиває міжнародну співпрацю і завойовує визнання у світовій медичній спільноті.

Результати застосування власної пуповинної крові при операції у новонароджених, розроблених ГЕМАФОНДом спільно з Дитячим кардіоцентром та НДІ Нейрохірургії, неодноразово ставали предметом обговорення на міжнародних конференціях і форумах. У 2017 році ГЕМАФОНД було визнано міжнародним лідером переробки пуповинної крові для операцій у новонароджених. У цьому ж році компанія стала членом міжнародної асоціації CBA (Cord Blood Association), яку очолює Джоан Курцберг з Університету Дюка, США, а клієнти ГЕМАФОНДу отримали можливість лікуватися в найвідоміших центрах і клініках членів асоціації.

Перше використання стовбурових клітин пуповинної крові зі збереженого у ГЕМАФОНДі біодепозиту відбулося ще у 2009 році в місті Донецьк. Завдяки пуповинній крові молодшої сестри вдалося вивести з коми і врятувати старшу дитину. Дізнатися більше про рятування Софійки.

У 2021 році, маючи більше 18 000 сімей, біоматеріал яких зберігається в Сімейному банку пуповинної крові, вилучення біодепозитів на застосування та організація лікування стало рутинною щомісячною процедурою. Для лікування використовують стовбурові клітини з пуповинної крові, мезенхімальні стовбурові клітини (МСК), отримані як з тільки зібраної пуповини або плаценти, так і з замороженої раніше тканини. Іноді використовують МСК з жирової тканини і волосяних фолікулів (похідні нервового гребню, дуже схожі за дією на МСК зубів) дорослої людини.

ГЕМАФОНД переважно організовує лікування в Україні завдяки наявності лікарів з досвідом і переваг вартості лікування. Важливу роль має і організація комфортного транспортування хворого, що легше провести в межах однієї країни. Відкритість Сімейного банку пуповинної крові до співробітництва і впевненість у якості своєї роботи дає змогу клієнтам ГЕМАФОНДу  обирати профільну установу для лікування на свій розсуд, не залежно від можливостей лише клініки біобанку.

У 2019 році у групі компаній ГЕМАФОНД було відкрито Центр передових технологій QR-clinic в Україні, що прискорило та полегшило доступ до клітинної терапії клієнтам Сімейного банку пуповинної крові. В Берліні, спільно з науковцями всесвітньовідомої клініки Шаріте, було відкрито наукову лабораторію Celldot, що опікується розробкою iPS-клітин для лікування рідких захворювань і вивченням потенціалу МСК з різних джерел.

Завдяки співпраці і довірі до Гемафонду маленькі клієнти Європейських банків отримали можливість лікуватися в Україні ефективно, швидко і фінансово доступно. Перші пацієнти, які приїхали на лікування, мали власні стовбурові клітини пуповинної крові, збережені в найбільшому німецькому біобанку Віта-34 та в кріобанку Сан-Маріно. Крім цього, досягнута домовленість про лікування в Україні клієнтів кріобанків Великої Британії і ОАЕ.

На жаль, царина, що розвивається дуже повільно в Україні, – це використання стовбурових клітин пуповинної крові в онкогематології. Українські онкогематологи тільки недавно отримали можливість робити неродинні трансплантації кісткового мозку та накопичують досвід. Застосування пуповинної крові в онкогематології теж потребує додаткових знань, отримання кваліфікацій і нових протоколів лікування, але, перш за все, лікарів-новаторів, які мають бажання і натхнення ввести в практику нові можливості для пацієнтів.

І хоча, 95% біодепозитів з банків персонального зберігання йде на застосування у регенеративній медицині, саме онкогематологія є важливою причиною зберігання пуповинної крові. Розуміючи проблему лікування онкогематології в Україні, ГЕМАФОНД активно налагоджує контакти з закордонними онкоцентрами. Наразі досягнута попередня домовленість з клінікою Шиба, Ізраїль, про пересадку стовбурових клітин пуповинної крові, у разі необхідності. При появі онкогематологічних захворювань в родинах клієнтів ГЕМАФОНДу готові розглянути можливість пересадки стовбурових клітин пуповинної крові онкоцентри Туреччини, Іспанії та Польщі.  

Для родин, у яких вже є старша дитина з онкогематологією, зберігання пуповинної крові безкоштовне

Група компаній ГЕМАФОНД – це більше, ніж просто кріобанк, адже  працює для своїх клієнтів цілодобово та, крім переробки і збереження біологічного матеріалу, надає повну підтримку і додаткові гарантії при необхідності транспортування і лікування.

Читати більше про сучасні біобанки