Що таке сучасний Банк пуповинної крові?

19 квітня 2021

Сьогодні у світі існує сотні банків пуповинної крові – приватні, що зберігають біодепозити для родини-замовника, і публічні (донорські), фінансовані державою. Частина банків вдається до змішаної системи, зберігаючи і персональні зразки, і донорські. З 2010 року в світі з’явився тренд до глобалізації та об’єднання. Банки пуповинної крові утворюють мережи, підтримують міжнародні асоціації пуповинної крові (СВА), більш охоче обмінюються інформацією і біодепозитами у випадках міграції клієнта або необхідності лікування, стають відкритішими до партнерства.

На разі дійсно сучасний Банк пуповинної крові – це більше, ніж просто кріобанк. Адже окрім якісної переробки та зберігання тканин і клітин людини, банк повинен надавати повний спектр послуг:

  • тестування матеріалу;
  • контроль якості всіх процесів згідно міжнародних норм (ISO);
  • страхування клієнтів;
  • цілодобову підтримку;
  • пошук лікувальної установи для клієнта за необхідності;
  • транспортування до клініки.

 

Деякі банки мають власні лабораторії культивування і вміють не лише зберігати біоматеріал як тканину, а й культивувати з неї стовбурові клітини, готувати клітинні препарати для введення. Також приватні банки нарівні з донорськими ініціюють наукові розробки у сфері клітинної медицини,  що з часом успішно інтегруються в практичну медицину.

Вважається, що перший приватний банк пуповинної крові і перший донорський банк з’явилися практично одночасно в США у 1992 році. До 2006 року банки зберігали виключно стовбурові клітини, отримані з пуповинної крові. На даний час сучасні Банки пуповинної крові зберігають стовбурові клітини і тканини людини різних типів і з різних джерел. Вони поділяються на дві великі групи – постнатальний матеріал (отриманий після народження дитини) та тканини і стовбурові клітини дорослої людини.

Після народження дитини можна зберегти:

  • Пуповинну кров як виділену і готову до застосування фракцію, що містить стовбурові клітини декількох типів і активуючі фактори;

Пропонуємо ознайомитись: Які захворювання лікує пуповинна кров

  • Пуповину як тканину або вже виділені мезенхімальні стовбурові клітини. Мезенхімальні стовбурові клітини можна культивувати (розмножувати) багаторазово, отримуючи лікувальні дози для всієї родини;

Пропонуємо ознайомитись: 

  • Плаценту, а саме амніон і хоріон – дитяча частина посліду, як тканину або вже виділені мезенхімальні стовбурові клітини;
  • Амніотичну рідину, з якої отримують певну кількість мезенхімальних стовбурових клітин;
  • Плаценту як гомогенат або екстракт для косметичних потреб.

 

Доросла людина теж може здати на зберігання власні стовбурові клітини, якщо їй ще дозволяє вік і стан здоров’я. Особливо важливо це для людини, в родині якої є спадкові захворювання, що прогресують з віком. Найчастіше культивують та зберігають мезенхімальні стовбурові клітини з жирової тканини і кісткового мозку. Перспективними для неврології, стоматології та реабілітації після травм є мезенхімальні стовбурові клітини нервового гребню (отримують або з пульпи зубів, або з волосяного фолікулу). Зберігають також перикард (серцеву сумку), що отримують при першій операції на серці і використовують для пластики у разі майбутніх операцій замість синтетичного матеріалу. Деякі банки зберігають навіть мезенхімальні стовбурові клітини з менструальної крові.

Експерти прогнозують, що терміном з 2019 до 2025 рр. персональне зберігання, як і раніше, переважатиме над донорським. Домінуватиме збереження депозитів пуповинної крові, що пов'язано з обмеженою доступністю банків деяких країн до нових продуктів і технологій через законодавчі та кваліфікаційні перепони. Найчастіше стовбурові клітини з приватних банків пуповинної крові використовуватимуть для лікування ДЦП, аутизму і затримки розвитку у дітей та для лікування розсіяного склерозу і деменції у дорослих. Донорські банки пуповинної крові, як і раніше, забезпечуватимуть депозитами для лікування онкогематології. Лідерами за кількістю збережених і використаних для лікування біодепозитів залишатимуться країни Азії.

В Україні лідером біобанкінгу безперечно є Банк пуповинної крові Гемафонд, адже це дійсно більше, ніж кріобанк. Гемафонд надає повний спектр якісних послуг своїм клієнтам з 2005 року, передусім забезпечує:

  • високоякісну переробку за найсучаснішими методиками, що гарантує отримання максимально можливої кількості стовбурових клітин з високою життєздатністю;
  • тестування матеріалу згідно вимог МОЗ України та з урахуванням норм FACT і європейського протоколу;
  • надійне збереження біодепозитів;
  • цілодобову підтримку клієнтів;
  • транспортування теренами усього світу;
  • виготовлення готового до застосування клітинного препарату;
  • страхування відповідальності перед клієнтами;
  • страхування дитини від тяжких захворювань на 20 000 доларів США.

 

На разі Сімейний банк пуповинної крові Гемафонд входить у групу компаній, що також об’єднує Центр передових технологій клітинної терапії «QR Health Solution», Міжнародну біотехнологічну компанію Гемафонд, наукову лабораторію «Seldot» у Німеччині, представництва в ОАЕ і Грузії. Гемафонд володіє всіма необхідними лабораторіями, науковим департаментом і власною логістичною службою.

До речі, Гемафонд – один з небагатьох банків, який вже має досвід застосування стовбурових клітин, отриманих також із замороженої тканини пуповини.

У кріосховищі Гемафонду зберігається як матеріал, отриманий під час пологів, так і клітини, і тканини дорослої людини, а це:

  • Пуповинна кров;
  • Пуповина як тканина та виділені з неї мезенхімальні стовбурові клітини;
  • Плацента як:

        - тканина

        - виділені з неї мезенхімальні стовбурові клітини

        - гомогенат (екстракт)

  • Мезенхімальні стовбурові клітини:

        - жирової тканини

        - нервового гребню

        - кісткового мозку;

  • Тканина перикарду.

 

Додатково банк бере участь у клінічних дослідженнях, зберігаючи і оцінюючи клітинні препарати, а також страхує клініки IVF, довгостроково зберігаючи зразки венозної крові донорів ооцитів.

Із самого початку Гемафонд обрав політику відкритості для клієнтів і партнерів та інтеграції у міжнародну спільноту. Банк розробив і втілив у практичну медицину методики застосування пуповинної крові під час операцій у новонароджених з вадами серця і Spina bifidа. Ця технологія отримала міжнародне визнання і послідовників у відомих лікувальних установах світу. В Україні методика є офіційною і безкоштовною для українських сімей. Ще одна новітня розробка Гемафонду і Дитячого кардіоцентру – це кріозбереження перикарду.

Гемафонд співпрацює з надійними українськими і міжнародними партнерами, надаючи доступ лікарям і клієнтам банку до сучасних технологій у клітинній терапії. Клієнти Гемафонду мають змогу лікуватися у Центрі Гемафонду, в приватних і державних лікарнях України, а також за кордоном – зокрема в Університеті Дюка, США; в Stem Cell Institute, Панама; в Шеба, Ізраїль; в установах Польщі, Грузії, Росії. Всі витрати на транспортування в будь-яку країну за необхідності лікування дитини Гемафонд бере на себе.

Окрім цього, компанія організовує лікування в Україні для клієнтів закордонних банків пуповинної крові. У 2021 році, незважаючи на пандемію, Гемафонд організував транспортування пуповинної крові та лікування для клієнтів Віта-34, одного з найбільших банків Європи, що розташований у Німеччині. У 2020 році компанія допомогла з лікуванням клієнтам, які раніше зберегли пуповинну кров у кріобанках Польщі, Росії та в інших банках України.

Соціальні ініціативи і благодійність – це теж пріоритети Гемафонду як сучасної компанії. Гемафонд продовжує безкоштовно переробляти пуповинну кров на операції новонародженим, а також безкоштовно переробляє і зберігає пуповинну кров для сімей, у яких є хвора на онкогематологію старша дитина. Якщо у родині є хвора на інші захворювання дитина або є вади розвитку у майбутньої дитини, батькам надається максимальна знижка на переробку біоматеріалу, адже ймовірність його використання для лікування значно зростає.

Гемафонд постійно вдосконалюється і змінюється заради своїх клієнтів. Нашим пріоритетом завжди буде надання якісних послуг у сфері біобанкінгу, клітинної терапії та наукових розробок. Своєчасне збереження власних стовбурових клітин – це рішення, що несе життя. Ми розділяємо відповідальність за це рішення разом з батьками, адже дитина занадто мала, щоб прийняти його самостійно.

Якщо у вас залишилися питання, ласкаво запрошуємо на день відкритих дверей Записатись або телефонуйте: + 38 098 496 09 26