Все, що ви повинні знати про транспортування біологічного матеріалу.

12 червня 2021

Транспортування біологічного матеріалу з пологового будинку до лабораторії Гемафонду, до медичних установ в Україні й всім світом, а також доставка біодепозитів з інших країн до Гемафонду  – це чотири різні логістичні послуги, що мають певні особливості.

Транспортування пуповинної крові, пуповини і плаценти з пологового будинку здійснюється відразу після забору в спеціальних маркованих термоконтейнерах, відповідних особливостям кожного окремого матеріалу. Термоконтейнери комплектуються одноразовими стерильними ємностями для забору біологічного матеріалу (пакет для забору пуповинної крові, пробірки з середовищем для пуповини, пакет з середовищем для плаценти, моновет для забору венозної крові матері на аналізи), хладогентами, витратними матеріалами для лікаря, супровідною документацією і розміщуються у термосумку, що блокується та має відповідне маркування. Термосумка додатково підтримує оптимальну температуру та захищає від зовнішнього впливу під час зберігання і транспортування.

Біологічний матеріал, зібраний при народженні, транспортується за температури від 10°С до 25°С у залежності від часу, потрібного для доставки. Міжнародні стандарти дозволяють приватним банкам пуповинної крові обробляти біологічний матеріал протягом 72 годин після збору. В лабораторіях Гемафонду затверджено 48 годин як максимальний термін від збору біологічного матеріалу до заморожування біодепозиту, адже саме після цього часу починає знижуватися життєздатність стовбурових клітин. Завдяки наявності власної цілодобової транспортної служби, 99% від усіх зразків клієнтів Гемафонду доставляються і обробляються протягом першої доби після народження дитини.

Транспортування клітинного препарату і депозитів до лікувального закладу в Україні здійснюється власною цілодобовою логістичною службою Гемафонду. Біобанк має відповідну ліцензію, затверджені протоколи і досвід перевезення як замороженого біодепозиту, так і готового до лікування клітинного препарату.

За необхідності клієнт надає заяву щодо видачі й транспортування депозиту або виготовленого з нього клітинного препарату, де занотовує деталі – кількість клітин (або кількість біологічного матеріалу), час і місце доставки. Передання біологічного матеріалу оформлюється відповідним актом. Депозит у замороженому стані транспортується в спеціальному кріошипері, у рідкому азоті. Доставка клітинного препарату, готового до застосування, здійснюється відразу після виготовлення із забезпеченням необхідних умов.

Гемафонд гарантує в договірному порядку безкоштовне транспортування до лікарень по всьому світові у разі необхідності лікування дитини. В разі необхідності перевезення депозитів на зберігання до закордонного банку, Гемафонд надає сертифікований кріошипер і допомагає з оформленням документів на безкоштовній основі. Вартість транспортування сертифікованими логістичними компаніями між країнами становить понад 2000 євро, вартість самостійного перевезення біодепозиту значно дешевша.

Транспортування біологічного матеріалу забезпечує власна цілодобова логістична служба Гемафонду або сертифіковані логістичні компанії-партнери, усі внутрішні протоколи Гемафонду розроблені з урахуванням міжнародних норм (FACT) і чинного українського законодавства, а всі медичні документи дублюються англійською мовою – все це дозволяє оперативно доставляти зразки. Наразі Гемафонд неодноразово організовував транспортування біодепозитів до Великої Британії, Польщі, Словенії, Румунії, Німеччини, Росії.

Транспортування депозитів в інші країни здійснюється у замороженому стані, в рідкому азоті, у спеціальному кріошипері, що здатен тримати температуру -196°С до семи днів. Україна дозволяє вивезення власного біологічного матеріалу для лікування або збереження в іншій країні. Для організації транспортування власник депозиту надає Гемафонду заяву-розпорядження, де зазначено мету перевезення, адресу, час та інші логістичні деталі. Гемафонд, зі свого боку, надає повний опис депозиту англійською мовою, підтвердження кріозбереження у Гемафонді та інші необхідні для певної країни документи.

Зазвичай транспортуванню передують перемовини і листування між Гемафондом і приймаючою стороною. В’їзд до іншої країни регулюється місцевим законодавством, тому певного часу потребує збір документів та узгодження деталей і з боку приймаючої установи. Для перетину кордону необхідно запрошення та підтвердження від лікувального закладу або банку пуповинної крові стосовно готовності зберігати або застосовувати біодепозити.

У кожному депозиті збережені маленькі порції біологічного матеріалу для проведення додаткових тестів. На практиці єдиний додатковий тест, який доводилося робити, це тест на сумісність між матеріалом і хворою людиною, адже основне тестування Гемафонд здійснює згідно міжнародних норм. Клітинні препарати виготовляють вже за місцем лікування, з урахуванням рекомендацій, наданих Гемафондом

Транспортування депозитів з іншої країни до Гемафонду зазвичай здійснюється у замороженому стані власною логістичною службою сімейного банку або за допомогою сертифікованих логістичних компаній. Деякі банки пуповинної крові, як і Гемафонд, гарантують своїм клієнтам безкоштовну доставку, в іншому випадку вартість транспортування сплачує клієнт.

Найчастіша причина транспортування з іншої країни – це лікування власною пуповинною кров’ю в Україні. Гемафонд має перевагу перед більшістю банків пуповинної крові світу, адже має клініку і лабораторії для культивування, тестування та виготовлення клітинних препаратів для лікування. Надважливим є наявність багаторічного досвіду застосування клітинних препаратів і партнерські зносини з найкращими лікувальними закладами України. Найчастіше депозити транспортуються до Гемафонду з банків пуповинної крові Німеччини, Сан-Маріно, Росії.

Читати більше про доставку та лікування дівчинки, пуповинна кров якої була збережена у німецькому біобанку Віта-34

У Грузії та Німеччині відкрито представництва Гемафонду, з цих країн, а іноді й з Польщі, Білорусі та Молдови, доставляється біологічний матеріал відразу після збору. Транспортування потребує у середньому 24-36 годин. Весь процес переробки, тестування і зберігання відбувається в Україні.

ГЕМАФОНД – це більше, ніж просто кріобанк. Ми надаємо повний комплекс медичних послуг для наших клієнтів від перших консультацій до цілодобової підтримки за всіма питаннями, включаючи застосування стовбурових клітин та їх перевезення.

Задайте всі питання медичному консультанту за телефоном 098 496 09 26 або на онлайн-дні відкритих дверей, що відбувається кожні ІІ і ІV суботи місяця об 11:00: Реєстрація на онлайн-лекцію