Операції на власній пуповинній крові у дітей з розщепленням хребта (Spina Bifida).

25 жовтня 2022

    25 жовтня – Міжнародний день інформування про діагноз Spina Bifida – внутрішньоутробне розщеплення хребта і грижа спинного мозку дитини.

    Достеменно причина утворення патології невідома, це може бути як генетичні фактори, так і порушення у засвоєнні поживних елементів або навіть нестача фолієвої кислоти в організмі жінки.

   Неправильне формування нервової трубки починається у перші тижні вагітності, вже на 12 тижні ваду можливо діагностувати. Після народження стан дитини швидко погіршується, тому що приєднується вторинна інфекція і запалення мозку. Більшість людей з розщепленням хребта у майбутньому потребують допомоги, спеціальних засобів і ортезів, мають порушення роботи нирок і сечовидільної системи.

   Для успішної реабілітації дитини вкрай важливо як найшвидше після народження прооперувати малюка, закривши дефект шкірою. Але на заваді стає необхідність додаткового тестування для підбору донорської крові на операцію та стабілізація стану дитини.

   Щоб вирішити цю проблему, у 2010 році професор Ю.О. Орлов на базі НДІ Нейрохірургії вперше провів операцію новонародженому з вадою хребта на його власній пуповинній крові. ГЕМАФОНД розробив методику переробки пуповинної крові на операцію та взяв на себе організацію процесу від забору крові до доставки її до операційної. Сьогодні подібні операції проводять на базі Охматдиту. Як і раніше, всі витрати на збір, переробку і логістику пуповинної крові на операцію бере на себе ГЕМАФОНД. 

   Вже більше 50 українських сімей змогли скористатися такою можливістю, а діти отримали додатковий шанс на повноцінне життя.

    Одна з таких історій – це історія про Емму та її неймовірну родину 

Переваги використання власної пуповинної крові для новонародженого безперечні:

  • Можливість провести операцію в перші години після народження;
  • Швидке відновлення за рахунок стовбурових клітин і сигнальних факторів, що знаходяться у пуповинній крові;
  • Відсутність ризику зараження від донорів;
  • Відсутність запалення від компонентів «дорослої» крові.

      Крім пуповинної крові відразу після народження збирають й саму пуповину або плаценту. Мезенхімальні стовбурові клітини з пуповини (їх неможливо використати при операції), застосовують пізніше, для реабілітації дитини або після наступних операцій. Це дозволяє малюку краще розвиватися та мати кращу якість життя.

    У той же час у світі (і в Україні теж) почали проводити операції дітям зі Spina Bifida ще внутрішньоутробно. При успіху такого втручання дитина народжується вже з закритим дефектом і має більші шанси на самостійний рух. При цих операціях теж намагаються ввести дозу стовбурових клітин до зони ураження для прискорення загоєння, корекції розвитку спинного мозку і уникнення наслідків втручання. У відповідних клінічних дослідженнях застосовують мезенхімальні стовбурові клітини з донорської пуповини або плаценти.

  Пропонуємо ознайомитися зі всіма соціальними програмами ГЕМАФОНДу за посиланням Соціальні ініціативи або задати питання за телефоном 098 496 09 26