Результати клітинної терапії при коронавірусі

25 січня 2021

На початку серпня 2021 року з`явилася новина, що Міністерство охорони здоров`я Ізраїля дозволило використовувати мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) для лікування хворих на коронавірус, які перебувають у важкому стані. Рішення було прийнято на підставі результату дослідження. 14 з 16 край важких пацієнтів змогли вийти з лікарні завдяки МСК з жирової тканини молодих донорів. Звичайно, щоб метод лікування і препарат став офіційним, повинно пройти ще багато часу, адже йдеться не про власний, а донорський матеріал, вимоги до якого значно жорсткіші.

"Стовбурові клітини не тільки з жирової тканини, а й з пуповини, плаценти і пуповинної крові використовували наші клієнти при комплексному лікуванні коронавірусу в тяжких випадках. Найчастіше застосування проходить в період реабілітації після ковіду. Це допомагає швидше відновитися та запобігти небажаним наслідкам у майбутньому. На щастя, тільки один раз стовбурові клітини знадобилися самій дитині. Зазвичай біоматеріал застосовують для батьків і дідусів малюка" - ділиться Сергій Ісаєв, головний лікар МЦ Гемафонду.

З початку пандемії стовбурові клітини, отримані з пуповини або плаценти, почали використовувати для лікування важких хворих на коронавірус. Згодом стовбурові клітини почали застосовувати для відновлення після Covid-19 та для терапії хронічних захворювань, що активізувалися на його тлі.

Тільки на ClinicalTrials.gov було зареєстровано більше 150 клінічних випробувань застосування мезенхімальних стовбурових клітин при Covid-19. Найцікавішими є ті, які вже завершені (мають статус Complited). 

Смертність пацієнтів із Covid-19 та ГРДС приблизно 52,4% за рахунок надмірної запальної реакції, пов'язаної з імунопатологічним "штормом"цитокінів, що призводить до тромбозів та ураження функціонуючої легеневої тканини.

Зі свого боку мезенхімальні стромальні клітини (МСК) з пуповини і плаценти мають імуномодулюючий ефект (регулюють надмірно активізовані імунні та гіперзапальні процеси), сприяють відновленню легеневої тканини та секретують антимікробні молекули. Саме на ці властивості МСК покладаються лікарі і вчені всього світу 

Університет Маямі (Флорида) одним з перших представив результати використання МСК, виділених саме з пуповини (Вартонових драглів). В період з 25 квітня по 21 липня 2020 року 24 пацієнти з симптомами COVID-19 та ГРДС, віком 58 ± 16 років, були відібрані для проведення дослідження ефективності та безпечності лікування за допомогою алогенних (донорських) МСК з пуповини. З супутніх захворювань у пацієнтів було відмічені: цукровий діабет (≈50%), гіпертонічна хвороба (≈65%), ожиріння (≈70%).  

Дослідження було подвійним сліпим: ні пацієнт, ні лікуючий лікар не знали, хто отримав клітинний препарат (12 пацієнтів), а хто – плацебо (12 пацієнтів). На час проведення дослідження 11 пацієнтів (46%) отримували інвазивну механічну вентиляцію легенів, а 13 (54%) проходили терапію киснем із високим потоком через неінвазивну вентиляцію. Стан всіх пацієнтів оцінювався як важкий.

Група лікування отримала по дві ін’єкції 100 ± 20 млн клітин в перший та третій день лікування, а контрольна – фізіологічний розчин без клітин.

В першому кінцевому пункті дослідження, протягом 24 годин після введення, не було зафіксовано значної різниці в негативних реакціях на інфузії між групами, тому введення МСК з пуповини було визнано безпечним.

У вторинних кінцевих пунктах дослідження, через 28 діб після введення останньої дози, виживання пацієнтів в групі лікування, було значно вище, ніж в контрольній: 10 з 11 (91%) проти 5 з 12 (42%) відповідно (Р = 0,015). Крім цього було відзначено скорочення часу відновлення у пацієнтів після лікування за допомогою МСК.

Результати цього випробування вказують на те, що інфузії МСК пуповини при COVID-19 з ГРДС безпечні. Більше того, лікування за допомогою МСК, асоціювалося зі значним зменшенням побічних ефектів від іншого лікування, смертності, та часу на відновлення порівняно з контролем.

Найбільш перспективними виявилися також дослідження, проведені в Китаї, які доказали, що стовбурові клітини можуть бути використані для лікування пацієнтів з COVID-19. Завдяки стовбуровим клітинам пуповини вдалося знизити смертність серед тяжких хворих з 55% (група, яка отримувала стандартне лікування) до 17% (в групі, яка отримала інфузії МСК).

На тлі недостатньої ефективності вакцин, цілком можливо, що саме клітинна терапія стане найефективнішою альтернативою стандартному лікуванню. Але, як і будь-яке лікування, така терапія потребує наявності матеріалу, чітких показань і своечасного застосування.

Дізнатися більше про використання стовбурових клітин в період реабілітації після COVID-19 можна за телефоном (067) 223 35 45 або (044) 496 09 26

 

За матеріалами: stemcellsjournals

clinicaltrials.gov 

newsru.co.il