Остеоартрит колінного суглоба: методи лікування та дослідження стовбурових клітин.

17 грудня 2019

Остеоартрит колінного суглоба – одне з найпоширеніших захворювання кістково-м'язової системи у літніх людей. Хвороба виникає, коли хрящ - природна амортизаційна система суглоба, - руйнується в коліні.

Зазвичай лікування остеоартриту включає в себе особливу дієту, фізичні вправи, фізіотерапію, ортопедичні, протизапальні або інші знеболюючі препарати. Однак, результати такої терапії не можна назвати втішними, адже у пацієнтів лише послаблюється біль та частково відновлюється функціональність суглобів.

Саме тому кількість досліджень щодо застосування клітинної терапії для лікування остеоартриту колінного суглоба щорічно зростає. Статистичні дані з цього приводу нещодавно опубліковані на науковому порталі CellTrials.org.

Вчені вирішили проаналізувати тенденції збільшення кількості клінічних досліджень, в яких вивчаються нові методи лікування остеоартриту за допомогою клітинних технологій. Порівнюючи показники першої половини 2019 з попереднім аналогічним періодом, число зареєстрованих досліджень зросла на 33%. Деякі з них представляють собою вже фінальні фази досліджень.

Серед основних джерел стовбурових клітин для лікування в дослідженнях були: жирова тканина, кістковий мозок та пуповина.

У таблиці нижче вказані продукти на основі стовбурових клітин, які вже схвалені для лікування остеоартриту:

Рік

Продукт

Виробник

Тип клітини

Країна

Схвалено

2012

Cartistem®

Medipost

Алогенні мезенхімальні клітини

Південна Корея

KFDA

2015

JointStem®

Биостар SCRI

Аутологічні мезенхімальні клітини

Японія

Міністерство охорони здоров’я

 

2016

(Celution

device)

Cytori

Стромально-васкулярні фракції жирової тканини

Японія

Закон про безпеку регенеративної медицини

2016

(Lipogems

device)

Lipogems

Стромально-васкулярні фракції жирової тканини

США

FDA 510 (K)

2017

Chondron

RMS Regrow

Аутологічні хондроцити

Індія

DCGI

 

Автори статті на порталі CellTrials.org також звертають увагу на те, що деякі з цих продуктів наразі також проходять клінічні дослідження для розширення географії застосування.

Наприклад, у червні 2019 року розпочалася третя фаза дослідження препарату JointStem, в якій терапія буде застосовуватися для лікування 260 пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба в 12 лікарнях Південної Кореї. Натомість американська компанія Lipogems продовжує  досліджувати свій продукт на основі стовбурових клітин в Італії (NCT03117608) і в США (NCT03922490).

Тим часом, у Китаї перевіряють експериментальний препарат AlloJoin, який вже завершив дві фази клінічних досліджень (NCT02641860 і NCT02855073). А у Індії у вересні 2018 року стартувала 3 фаза досліджень продукту Stempeucel, на основі алогенних клітин кісткового мозку.

Дослідження клітинної терапії, в першу чергу, спрямовані на пошук оптимального лікування остеоартриту. Особливої уваги заслуговує нещодавно розпочате американське дослідження Університету Еморі (Джорджія), в якому вчені вивчатимуть аутологічні стовбурові клітини кісткового мозку, аутологічні стромально-васкулярній фракції жирової тканини та алогенні мезенхімальні клітини пуповинного канатика. Терапію застосовуватимуть для лікування 480 пацієнтів в п'яти лікарнях США.

Ефективність аутологічних мезенхімальних стовбурових клітин вивчають і у Стенфордському університеті. Тут в березні 2018 року стартувала 3 фаза клінічних досліджень, де вчені будуть оцінювати результати клітинної терапії для лікування 40 пацієнтів. Дослідження з аналогічним біоматеріалом також вивчаються в американській клініці Мейо. Одне дослідження зареєстровано в серпні 2018 року (NCT03608579), а друге - в травні 2019 (NCT03940950).

Дослідження показують, що мезенхімальні стовбурові клітини запускають протизапальні фактори, які допомагають в загоєнні і зменшують біль. Ці клітини можуть перетворюватися в хрящі, кістки, м'язи, сухожилля, зв'язки або жир, в залежності від типу тканини, яка їх оточує. Саме ця особливість дозволяє ефективно використовувати мезенхімальні стовбурові клітини в лікуванні остеоартриту  колінного суглоба.

Сьогодні лікування суглобів за допомогою стовбурових клітин проводять також в Росії, Білорусі та Україні. Загалом, збільшення кількості досліджень клітинної терапії для лікування остеоартриту дозволяє говорити про те, що в недалекому майбутньому цей підхід стане альтернативою складним хірургічним операціям та традиційному лікуванню суглобів.

Джерело: http://celltrials.org

Гемафонд має досвід лікування остеоартриту за допомогою мезенхімальних стовбурових клітин з пуповини, плаценти і власної жирової тканини пацієнта. Найкращий результат було отримано саме після лікування стовбуровими клітинами з пуповини. Клітинний препарат отримували як зі збережених клітин, так і з замороженої тканини пуповини. Стовбурові клітини вводили внутрішньовенно і локально, у пожкоджений суглоб.