Історія одного пацієнта

24 лютого 2021

Минуло вже 10 років з того часу, як пуповинна кров молодшого брата врятувала життя Мохамеда. Зараз це 22-річний юнак, який мріє стати вчителем та веде звичайне життя, наповнене спортом та навчанням. Але ця історія дивовижна в своїх деталях.

Ще в шестирічному віці Мохамеду, четвертій дитині в родині пересічного рибалки з Ірану, поставили діагноз лейкемія. На жаль, хіміотерапія не допомагала і через два роки лікування встало питання пересадки стовбурових клітин. Батьки та брати і сестри Мохамеда пройшли спеціальні тести у лікарні Тегерану, але ніхто з них не міг стати донором через несумісність. Запит до національного реєстру донорів кісткового мозку та донорського банку пуповинної крові теж не дав позитивного результату. Як останню надію лікарі вирішили використати стовбурові клітини з власної крові Мохамеда, хоч і розуміли, що це лікування навряд чи спрацює, тому що його клітини надто ушкоджені хворобою.

Хлопчик проводив багато часу у лікарні, проходячи болісні процедури та обстеження. Мати супроводжувала його всюди. Одного разу, чекаючи сина біля рентген-відділення, мати отримала зауваження від медсестри, що вагітним заборонено знаходитися біля кабінету з випромінюванням. Жінка дуже здивувалася, тому що зовсім не відчувала себе вагітною. На щастя, тест підтвердив, що в сім’ї народиться сьома дитина. Шанс, що малюк буде сумісним з Мохамедом, був невеликим, але батьки все рівно звернулися до банку пуповинної крові Royan Stem Cell Technology. Яка ж була радість дізнатися, що брати повністю сумісні між собою. Здавалося, рішення знайдено.

Мохамед знов поїхав до лікарні Шаріаті, коли з’ясувалося, що пуповинна кров Беніаміну має менше стовбурових клітин, ніж потрібно для лікування. Єдиний шанс був поєднати пуповинну кров молодшого брату з неповністю сумісним донорським зразком пуповинної крові. Це спрацювало! Через шість місяців після трансплантації батьки змогли забрати здорового Мохамеда додому.

«Я вдячний Аллаху та всім лікарям за другий шанс на життя. Можливо саме диво, яке сталося зі мною в дитинстві надихає мене кожного дня – зізнається Мохамед. - Я навчаюсь на курсі гуманітарних наук у середній школі і готуюся взяти участь у вступному іспиті до університету. Я цікавлюсь футболом, і хвороба, якою я страждав раніше, наразі не створює для мене жодних проблем. Я спораюся зі всіма своїми шкільними уроками та завданнями і займаюся спортивними заходами так само, як мої однокласники та однолітки, і навіть кращий за них».

Пуповинна кров – це джерело переважно гемопоетичних стовбурових клітин, яка використовується з 1988 року для стандартного лікування більш, ніж 80 хвороб та в експериментальному лікуванні і клінічних дослідженнях.

«Працюючи з сучасними технологіями, ми все рівно розуміємо, що для успіху завжди потрібна зладжена праця спеціалістів і бажання допомогти пацієнту; своєчасно отримана інформація та вдалий збіг обставин; а іноді навіть і диво – ділиться Наталія, медичний консультант ГЕМАФОНДу. – Пам’ятаю, що при застосуванні у нашої маленької пацієнтки Софійки теж стався дивний збіг. Мати отримала інформацію про збір пуповинної крові менше, ніж за добу до пологів, знаходячись в Харківській області. І все ж ми встигли привезти контейнер, коли жінка була вже в другому періоді пологів, а лікар не відмовився збирати, хоча для нього це був перший досвід. Софійку успішно вивели з коми та реабілітували за допомогою пуповинної крові молодшої сестри вже через чотири місяці. До речі, потім в родині народилося ще троє дітей, всім збирали пуповинну кров, але тільки матеріал другої доньки підійшов Софійці».

Читати быльше про Застосування пуповинної крові в онкогематології

Узнати більше можна на Лекція про цінність стовбурових клітин