Хлопчику, якого першого оперували з використанням пуповинної крові за програмою CorD, виповнилось 12 років!

17 жовтня 2019

У 2009 році, коли Світлана Шевченко у Кривому Розі готувалась до народження свого первістка, лікарі поставили ще ненародженому малюку беззаперечний діагноз: вроджені вади серця.

Вірити в це жінці не хотілось, адже навіть у дорослих не завжди можуть правильно діагностувати хворобу. Тому стовідсотковий діагноз на двадцятому тижні вагітності здавався для майбутньої мами страшним припущенням. А лікарі наполегливо рекомендували переривати вагітність.

«Я навіть чути про це не могла! - згадує Світлана, - Як можна позбутися дитини, яку ти щомиті відчуваєш всередині себе, прислухаєшся до її рухів та вже любиш понад усе на світі».

На додаткове обстеження жінка поїхала в Херсон. Звідти вагітну одразу направили до Києва. Всі лікарі говорили про вади серця. В столичному Центрі дитячої кардіології остаточний діагноз пролунав як вирок: вроджені вади серця - дефект міжшлуночкової перегородки, транспозиція магістральних шляхів.

Тож коли Світлані розповіли про можливість проведення операції на серці сина з використанням пуповинної крові  – жінка не вагалась жодної миті. Згадує, що неодноразово запитувала про всі деталі операції та отримувала вичерпні відповіді від спеціалістів Центру.

Що ж стосується забору та підготовки пуповинної крові, Світлана довірилась ГЕМАФОНДу. «Коли ми зіткнулися з цією проблемою, я одразу згадала, що ще коли ставала на облік в жіночій консультації бачила рекламу ГЕМАФОНДу, - каже Світлана, - Одразу зателефонувала та дізналася про процедуру забору пуповинної крові, особливості її обробки та зберігання в умовах цього кріобанку. Сумніви зникли самі собою. Крім того, ми з чоловіком вирішили обов’язково зберегти стовбурові клітини нашого сина».

25 вересня 2009 року Світлана народила Іллю в 5 пологовому будинку, в якому спеціалісти закладу забезпечили високий рівень безпечності перебігу пологів. Хлопчика одразу забрали до Центру дитячої кардіології і кардіохірургії та прооперували вже за кілька днів. Під час операції використовували для забезпечення кровообігу власну пуповинну кров новонародженого замість донорської. Операція пройшла успішно. Та й виписали з лікарні маму з малюком досить швидко. Ілля швидше за інших дітей з подібними хірургічними втручанням почав відновлення.

За статистикою, зараз в Україні на 1000 новонароджених від 7 до 14 дітей мають вроджені вади серця, половина з них у перші дні життя потребують оперативного втручання.

Фахівці Центру дитячої кардіології і кардіохірургії за партнерства біотехнологічного комплексу ГЕМАФОНД першими в світі почали застосовувати пуповинну кров під час операцій на серці новонароджених. Ідея використовувати власну пуповинну кров дитини замість донорської при операції на серці у перші години життя розроблялась спільно кардіохірургом Іллєю Ємцем та засновником ГЕМАФОНД Ярославом Ісаковим, і лише чекала належної нагоди. Власна кров не йде ні в яке порівняння з донорською. Пуповинна кров збагачена додатковими хімічними речовинами, має стовбурові клітини, насичена киснем і не створює додаткового навантаження на імунну систему новонародженого, як при застосуванні донорської. Сьогодні ця програма знана у світі як CorD – український метод застосування пуповинної крові, а в Україні діє протокол МОЗ №619.

Зараз Іллі виповнилось 12 років. Хлопчик життєрадісний та активний. «Настільки рухливий та активний, що іноді мене це дратує», - сміється Світлана. Медичні показання забороняють її сину професійно займатися спортом, але Ілля із задоволенням їздить на велосипеді, пеніборді та обожнює футбол. Щороку родина Шевченків привозить сина на планове обстеження до Київського Центру дитячої кардіології і кардіохірургії. Результати втішають батьків, а Ілля захоплюється красою столиці та мріє переїхати жити з Кривого Рогу до Києва.

«Я тепер навіть згадувати не хочу про біль та страх, який нам довелося пережити, - зізнається Світлана, - Лише раджу всім знайомим обов’язково зберігати пуповинну кров, щоб потурбуватися про захист дітей. Бо не забуваю про свою вдячність лікарям кардіологічного центру та спеціалістам ГЕМАФОНДу, які допомогли врятувати мого сина!».

ГЕМАФОНД реалізує забір, обробку та підготовку пуповинної крові для новонароджених із вадами серця в рамках програми CorD безкоштовно.

Докладніше про кардіо програму CorD

Читайте далі Пуповинна кров сестри врятувала життя Софії з Хмельниччини.