КорДі - програма, ініційована ГЕМАФОНД

03 вересня 2019

Сімейний банк пуповинної крові «ГЕМАФОНД» - це найбільший біотехнологічний комплекс в Києві (Україна), заснований Ярославом Ісаковим в 2005 році. На даний момент в кріосховищі зберігається близько 26 000 зразків біологічного матеріалу. Більше 15 000 сімей з різних країн довірили ГЕМАФОНДу зберігання стовбурових клітин своїх дітей. Крім приватного зберігання пуповинної крові, МСК з пуповини, плаценти і перикарда ГЕМАФОНД з 2009 року реалізує благодійний проект «Всеукраїнська програма застосування пуповинної крові». В рамках даного проекту надається підтримка українським сім'ям, медичним установам і вченим, які розробляють методики по застосуванню пуповинної крові для лікування різних захворювань.

Ініціатива «Всеукраїнська програма застосування пуповинної крові» виявилася дуже важливою, адже щорічно в Україні народжується сотні дітей з важкими вродженими вадами серця (транспозиція магістральних судин, тотальний аномальний дренаж легеневих вен, різка гіпоплазія дуги аорти і / або перерва дуги аорти з коарктацією аорти, критичні вади розвитку серця з одношлуночковою гемодинамікою) і близько 150-200 дітей з вродженим розщепленням хребта, яким потрібна висококваліфікована нейрохірургічна допомога в зв’язку з наявністю дефекту розвитку нервової трубки (spina bifida). У таких випадках своєчасне хірургічне втручання сприяє повній соціальній адаптації. Тоді як відсутність високоспеціалізованої допомоги для цієї категорії новонароджених призводить до їх загибелі в перші дні життя або до розвитку ускладнень, наслідком яких є важка інвалідизація.

Дійсно революційною методикою стала спільна програма КорДі Дитячого центру кардіології та кардіохірургії, яку очолює проф. Ілля Ємець, і біотехнологічної компанії ГЕМАФОНД. Завдяки даній програмі сотні новонароджених з вадами серця були прооперовані в перші години після народження і отримали шанс на повноцінне життя.

Участь в програмі КорДі починається для малюка з постановки діагнозу пренатально. Маленькі пацієнти проходять обстеження за допомогою ехокардіографії між 22 і 28 тижнями внутрішньоутробного розвитку, а сам діагноз підтверджується на 36 тижні вагітності. Після цього майбутні мами проходять додатковий медичний огляд і підписують інформовану угоду на збір і застосування при операції власної пуповинної крові малюка замість донорської. Під час пологів команда фахівців зі спеціальним обладнанням вже чекає народження малюка, щоб протягом 40-60 хвилин після народження на кареті швидкої допомоги доставити його в Український Центр дитячої кардіології та кардіохірургії. У перші 30 секунд життя малюка відбувається подвійне перев'язування пупкового канатика, після чого відбувається перерізання пуповини. Для збільшення обсягу зібраної пуповинної крові пункція пупкових судин проводиться тричі на різних сегментах зі збереженням усіх норм стерильності. Після цього зібрана пуповинна кров в стерильному шипері доставляється в операційну. Надалі невелику кількість пуповинної крові буде використано для визначення групи крові, резус-фактора, бакпосіву і проведення додаткових аналізів. Перед операцією дитину оглядають для підтвердження раніше встановленого діагнозу і тільки після цього приступають до операції. Відкрита операція на серці проводиться для корекції вродженої вади і вимагає екстракорпорального постачання кров'ю - для цього і використовується пуповинна кров, зібрана при народженні.

Аутологічний трансплантат пуповинної крові є ідеальним доповненням до загального обсягу крові немовляти, тому що не викликає імунологічних і неімунологічних ускладнень при переливанні крові. А стовбурові клітини, що містяться в пуповинній крові, значно прискорюють регенеративні процеси в організмі дитини і перешкоджають розвитку ураження головного мозку. Підхід, який використовується в програмі КорДі, виключає можливі ускладнення від переливання «дорослої» донорської крові, і дозволяє оперувати немовлят вже через кілька годин після народження, а сам забір пуповинної крові - простий і безпечний як для породіллі, так і для немовляти.

У таблиці, наведеній нижче, ви зможете ознайомитися з підсумками лікування 174 пацієнтів програми КорДі по корекції вроджених вад серця із застосуванням пуповинної крові. ГЕМАФОНД розвиває співпрацю з державними та недержавними організаціями, а також працює з Дослідницьким відділом Центру дитячої кардіології та кардіохірургії за новітньою методикою кріогенного збереження фрагментів перикарда. Результати КорДі виявилися настільки ефективними, що методика стала офіційним протоколом використання в Україні (Наказ МОЗ України №764 від 01.10.2012) та в інших країнах світу.

Число пацієнтів

Діагноз

Відкрита операція на серці

Вага при народженні

Об’єм пуповинної крові

129

TGA, IVS

ASO

3.45 ± 0.5

85 ± 24

1

TGA,TAPVC

ASO, TAPVC

2.5

80

1

Taussig-Bing anomaly

ASO, VSD repair, aortic arch repair

2.95

70

1

Ebstein’s anomaly

Ebstein’s repair

3.06

75

1

Ebstein’s anomaly, PA I

Ebstein’s repair; valvuloplasty, pulmonic

3.29

86

1

APW, IAA

APW repair, aortic arch repair

2.2

67

1

Tumor in LVOT

LVOTO procedure

3.3

70

1

Truncus Arteriosus

Truncus Arteriosus repair

3.0

80

38

Others*

Off pump surgeries

3.0 ± 0.5

70 ± 35

Table Legend: TGA: transposition of the great arteries; VSD: ventricular septal defect; TAPVC: total anomalous pulmonary venous communication; IAA: interruption of the aortic arch; PA: pulmonary atresia; APW: aortopulmonary window; ASO: arterial switch operation; LVOTO: Left Ventricular Outflow Tract Obstruction; UCB: umbilical cord blood; CPB: cardiopulmonary bypass; *Coarctation of the Aorta, Single ventricle with the first stage of palliative surgery (e.g. RMBTSH)

Благодійна програма ГЕМАФОНД успішно реалізується завдяки партнерам:

  • Дитячому центру кардіології та кардіохірургії
  • Пологовому будинку №5 м.Києва
  • Перинатальному центру м.Києва
  • Інституту нейрохірургії ім.Ромоданова
  • Інституту педіатрії, акушерства та гінекології
  • Національній дитячій спеціалізованій лікарні Охматдит