Стовбурові клітини допомагають лікувати хворобу Паркінсона

11 квітня 2021

Рік тому в засобах масової інформації з’явилося повідомлення щодо лікування Оззі Осборна за допомогою стовбурових клітин. Оззі має рідкісну генетичну форму хвороби Паркінсона.  Вона почала прогресувати у 2003 році, але саме останні два роки співак практично не міг вийти з помешкання, вільно вставати і пересуватися навіть на невеликі дистанції.

Лікування співака відбувалося за допомогою стовбурових клітин з донорської пуповини у Stem Cell Institute Ніла Ріордана в Панамі. Ця клініка дуже популярна серед зірок саме завдяки ефективним і безпечним протоколам лікування. Як зазначила донька Оззі: «Ми не очікували, що результати будуть такі швидкі та вражаючі вже після однієї ін’єкції. Батько знову бажає стати частиною світу. Він знову ходить, його симптоми мінімізуються. Він краще говорить і знову почав нарощувати м’язи, що важливо для його травмованої спини».

Stem Cell Institute в Панамі і ГЕМАФОНД співпрацюють з 2018 року. Наші фахівці вивчали протоколи лікування і обмінювалися досвідом в Панамі та у лабораторії Ніла Ріордана, що розташована в м. Даллас (Техас, США). Ніл Ріордан також неодноразово відвідував Україну. Результатом співпраці стала домовленість про лікування клієнтів ГЕМАФОНДУ в Панамі, а для пацієнтів панамської клініки - можливість лікування в Україні.

11 квітня - всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Саме в цей день в 1755 році в Британії народився відомий лікар Джеймс Паркінсон, який вперше вивчив і докладно описав хворобу.

Захворювання відрізняється важким перебігом, симптоми наростають, що приводить до інвалідизації. Хвороба Паркінсона викликає дегенерацію нервових клітин, а також зниження рівню дофаміну. Рух тіла стає неконтрольованим і різким. Хворі страждають депресією, втрачають сон. Лікування направлене тільки на полегшення симптомів.

Саме клітинна терапія дає надію на значне покращення якості життя і усунення симптомів на тривалий час. Адже стовбурові клітини не лише відновлюють вже пошкоджені ділянки мозку, а й захищають нервові клітини від подальшого руйнування. Одночасно запускаються процеси самовідновлення і природнього омолодження, регулюється робота імунної системи. Комплексний ефект допомагає позбутися залежності від ліків та дарує пацієнтам роки нормального життя.

У світі зареєстровано понад 30 клінічних досліджень застосування стовбурових клітин при хворобі Паркінсона. Клітини, що використовують для досліджень, переважно донорські, тому що вік і стан здоров’я пацієнтів не дає можливості використовувати власні стовбурові клітини. Для лікування застосовують мезенхімальні стовбурові клітини з кісткового мозку, пуповини і плаценти. Японські вчені працюють над створенням індукованих стовбурових клітин. Дуже перспективним є використання екзосом і клітин нервового гребню (з волосяного фолікулу).

При наявності власного збереженого матеріалу або матеріалу дитини хворий може лікуватися мезенхімальними стовбуровими клітинами з пуповини, посиленими незначною кількістю стовбурових клітин з пуповинної крові.

Стовбурові клітини вводять в організм внутрішньовенно, а також через ніс. У деяких клінічних дослідженнях біоматеріал вводиться безпосередньо у пошкоджені ділянки головного мозку.

Звичайно, при відсутності власного матеріалу лікування стовбуровими клітинами залишається дорогим і недоступним для більшості методом лікування через труднощі підбору і ціни якісного донорського біоматеріалу. Однак клітинна терапія все більше входить в життя звичайних людей, а не тільки зірок і мільйонерів. Державні і приватні клініки, а також науково-дослідні інститути все частіше дивляться в бік персоналізованої медицини, впроваджуючи нові методи лікування і протоколи. Більшість клієнтів ГЕМАФОНДу, які потребують регенеративної медицини, отримують допомогу в українських профільних лікарнях.

Хоча  у поточний час застосування стовбурових клітин при хворобі Паркінсона відбувається у межах клінічних досліджень або експериментального лікування, ми рекомендуємо підстрахувати дитину і себе та зберегти стовбурові клітини під час її народження. Якщо у родині є генетична схильність до хвороби Паркінсона, а народження дитини не планується, необхідно замислитися стосовно збереження стовбурових клітин жирової тканини і нервового гребню до появи перших симптомів важкої хвороби.

За детальнішою інформацією телефонуйте: +38 067 223 35 45